Sjön Ljugaren

Sjön ligger ca 15 km NO ifrån Rättviks centrum.  Här kan man verkligen tala om Vildmarkssjö med spännande klippor och öar. Bl.a. med Vasatenen, ett klippskrev där kung Gustav Vasa i sin flykt undan dansken, sägs ha rastat för 500 år sedan. 
Fiskgjusen har sina bon här (fridlysta öar) , Vikingahus och fäbod.  Sjön är tämligen lång ca 15 km och vid sin nordöstra ände ligger bruksorten Dådran där man kan bo i Bed & Breakfast. 
Fina  rastplatser även för camping samt  om man vill fortsätta så finns beskrivna paddlingsleder ända ner emot Falun.  (Ca. 50 km) 

Vi släpper av er vid vald isättning

I djupet simmar fina fiskar (=sant)

En fantastisk vildmarkssjö!

Orbergsrottorna

...och hämtar på annat ställe!

Ladda ner större karta här >>

Vi rekommenderar även Vägkarta 138 Falun samt 143 Edsbyn

Beskrivning

Att paddla på Ljugaren ger den direkta Vildmarksupplevelsen. I skogarna runtom finns alla de stora djurslagen. Sjön är även full av många öar där strandhugg kan ske, men vara aktsam om naturen. 
I båda ändar av sjön ligger de små byarna Born och Dådran där man når en "viss" civilisation och där våra isättningar bl.a. finns. Dock finns fler bra sådana punkter längs den bilväg som löper längs hela södra sidan.

En viss varnnig för att sjön snabbt blåser upp och ofta med en fri västlig vind, så har man barn med så bör man ha det i beräkning. 

Fakta

Men för en bättre karta med detaljer rekommenderar vi kartbladet.  Vägkarta 138 Falun samt Vägkarta 143 Edsbyn. (Tyvärr krävs eventuellt två kartor då den är skurna i tvärs igenom sjön

Sjön är ca: 1, 6 mil lång och kan med fördel paddlas på var sida fram och åter. 

För uthyrning och mer fakta kontakta oss på mejl eller telefon.

ALLEMANSRÄTTEN. Var noga med att iaktta hänsyn enligt Allemansrätten. Var särskilt försiktig med eld! Dessutom vill vi även särskilt påpeka att det finns privata bryggor och tomtmark som inte innefattas av denna. M.a.o. visa respekt och se dig själv som förunnad gäst.

FARA:  Flytväst på! Se alltid till att ha reservkläder i vattentät behållare. Och se till att du har laddad mobiltelefon som även skyddas från vatten. Vid fara ring 112.  (Till Rättviks Räddningstjänst är det ca 15 km närmast till sjön/ ca: 20 min från utryckning.)